2016. november 12., szombat

Burmai fozoiskola (10.nap delelott)

Felhivnam a figyelmetek arra, hogy tegnap irtam a blogba, ha esetleg elkerulte a figyelmeteket, az olvasast azzal kezdjetek. Bocsanat, hogy ilyen lassan haladok...

Elerkeztunk utolso napunkhoz az Inle tonal, mielott meg tovabb allnank utolso uticelunkoz a burmai tengerpartra a bengali obolbe.

A reggelt egy nagyon erdekes tevekenyseggel toltottuk, beiratkoztunk egy fel napos fozoiskolaba, ahol megtanitottak nekunk tobb burmai receptet, leginkabb mindenfele curryt (sutotok, kokuszos csirke, hal es marha) es salatakat (paradicsom, tealevel, avokado salata).
A tripadvisoron talaltuk az iskolat, csodas velemenyek voltak roluk. Reggel 9re kellett mennunk a helyi piac ele, ami pont a szallodank mellett volt. Az iskolat egy fiatal hazaspar vezeti. A no inkabb csak segetkezik a fozesnel, a ferfi az igazi hangado, aki korabban 15 evig ettermekben dolgozott.
O kisert el minket a piacra, ahol beszereztuk a hozzavalokat a receptekhez, melyeket kesobb ismerhettunk meg. Az erdekes azonban nem is ez volt, hanem mind az a szines erdekes dolog, amiket megmutatott, egyesek meg is kostoltak. Mindenfele helyi specialitas.

A piacon egyebkent sok zoldseget felismertem, ami egyertelmuen a lebego vizi kertekbol jott.
Igy a paradicsom:

A mindenfele padlizsan

Es a viragok

Tokot es porehagymat

Fuszereket

Es itt arultak ezt a hosszu zoldbabot is, ami szerintem eleg praktikus, mert egybol lehet darabolni es nem kell a sok veggel vacakolni.
En meg ilyet mashol nem lattam, de elvileg ez pont ugyanaz mint a sima zoldbab.

Van itt egy ilyen zoldes szinu gyumolcs valahol fel uton a citro mes a mandarin kozott. Nem tudom a nevet, de a hotelben tobbszor kaptunk reggelire. En nem kostoltam, Niconak annyira nem tetszett.
A hatterben meg gyonyoru avokadok vannak. Az avokado salata egy alap etel az ettermekben, nagyon finom.

A mindenfele chili sem maradhat persze ki a repetroarbol. Itt vannak olyan erosek, hogy europai embernek nem valo.

A paprikat orolt formaban is aruljak.

Aztan ott volt a sok kurkuma, amely sok curry alap fuszere.



Ez itt pedig egy fenyofajta, amit ilyen pici kotekben arulnak. A sok gyantajanak koszonhetoen nagyon jol eg, tuz begyujtasara hasznaljak.

O pedig itt a tanar

 Ez egy nagyon budos dolog : bab amit valamibe beaztatnak es fermentaljak.



arultak teat is, Nico vett is a batyja baratnojenek.

ez pedig alvadt alati ver, amit megsutnek es igy arulnak. Volt velunk egy francia, aki azt mondta, hogy ez hasonlit a veres hurkahoz,ami a franciaknal is letezik . Hat nem kostoluk.


Rengeteg volt a sutotok es a banan is, utobbi nagyon finom sutve mezzel.


A banan viragja igy nez ki. Kb akkora mint egy kisebb karfiol meretre. Fuggoleges allapotban no, a csucsa lefele, es szep lassan no ki belole a banan gyumolcs felul es a virag mindig lejebb kerul.
Ebbol a viragbol itt salatat keszitenek, sajnos ezt mi kihagytuk, pedig allitolag nagyon finom. Azt hittem mindenhol lehet ilyet kostolni es majd a tengerparton eszunk, de itt valamiert mar nincsen ilyen salata.


Ez pedig bambusz, amit megesznek. Valamibe bele van aztatva, ecetesnek tunik. Ebben az orszagban a bambuszt aztan vegkepp mindenre felhasznaljak.


Ez pedig itt a helyi chips. Sok helyen mogyoro helyett ezt adjak az italok melle. Csicseriborsobol keszul.



Kozben Nico es Mickael, francia barataink, akikkel osszetalalkoztunk meg Baganban es sikerult vegul a naszutuk szerves resze lenni, ugyanis egyszerre voltunk az Inle tonal is, es utana a tengerparton is, ahol megint ugyanabban a szallodaban kotottunk ki.

Na es akkor jojjon a hus es hal vasarlas, ugyanis mindenfele felelmemnek megfeleloen azt is innen szereztuk be az ebedre. Ugye emlekeztek a korabbi piacos legyes hal es hus elmenyeinkre?

Hat egy kicsit jobb volt de nem sokkal...
Halak:

Kobor kutya itt is a kajak kozott...
Amugy annyira nem volt haszontalan, mert a ficko elmagyarazta hogyan lehet megallapitani a kulonbseget a friss es a mar majdnem romlott hal kozott. Ez igy huto nelkul nem annyira hasztalan tudomany errefele.


Erdekes modon itt felhasznaljak a hal vazat is ami filezes utan fennmarad. Levesekhez, szoszokhoz allitolag kivalo izfokozonak. Ez olyasmi lehet, mint amikor csontlevest fozunk, azaz husalaplet.



Es akkor johet a hus. Ez tenyleg durva volt. Raadasul mi pont a marha curryert voltunk felelosek, az elejen ugyanis megkerdeztek ki milyen curryt akar majd fozni.
A falra felul voltak ragasztva csirkelabcsontok.

Amit nem fotoztam le az egy rohadt nagy marhatudo volt fellogatva amit annyi legy lepett el, hogy igazan nem is lehetett latni mi van alatta.



A megvett hust bananlevelbe csomagoltak, igazi organikus csomagolas es utana valami szinten organikus fonallal, szalmaval kototte at a csomagot.



Itt is volt egy ehenkorasz kutya aki allandoan ott sundorgott. Szegenyket megkinozhattak ejszaka a hulye turistak es ki volt festve a szore, szemoldokot rajzoltak neki es a hasara is irtak valam Pinky vagy hasonlo feliratot. 


Es akkor megerkeztunk a fozoiskolahoz.

Ilyen tuktukkal, aminek en hatul a szelen ultem, majd kiestem. De erdekes elmeny volt. Legalabb ezt is kiprobaltuk.



Igy nezett ki a fozo termunk (kinti helyiseg) a sok tanonc nelkul. A kepen egyebkent a « tuzhelyek lathatok » amik nagy edenyek voltak, amibe alul faszenet lehetett tenni. Tobb hofoku edeny volt, attol fuggoen, hogy eppen milyen fozesi szakaszban voltunk. A hofokot a faszen mennyisege szabta meg.

Itt Mickaellel lattunk neki a marha curry fozesenek, mivel a marha husnak kell a legtobb ido, hogy megpuhuljon, ezert mi voltunk az elsok akik dolgozni kezdtek.

Ha valakinek kellenek a receptek csak dobjatok egy emailt es elkuldom. Eleg egyszeru, otthon is kivitelezheto nagyon finom receptek. Es foleg dietasan is fogyaszthatok.



Itt pedig Nicolas es Coralie birkoznak meg az avokado es a paradicsom felapritasaval Mickael tamogatasaval az avokado salatahoz. Ez volt amugy a legfinomabb, es nem is annyira egyszeru mint gondoltam. Van benne egy ket finom dolog amitol erdekesebb mint egyszeru paradicsom es avokado felapritva.




Itt pedig mar a hal curry keszul megint csak Nicolas es Coralie kozremukodesevel.

A foto erejeig en is segitek picit

Itt pedgi a banan levelbe csomagolt (majd gozolt) ujhagymas paradicsomos rizslisztes izet csinalom (nem volt finom) 


Ez a gozolo berendezes



Ezek pedig a neveink burmai nyelven leirva. A tablara kellett irni ugyanis, hogy ki melyik etelt szeretne majd elkesziteni.





Ezek pedig a kesz etelek. Van itt: hal curry, kokuszos csirke curry, marha curry, sutotok curry, avokado salata, paradicsom salata, tealevel salata es az a bananlevelbe csomagolt ize.


Mindenbol egy kicsi a tanyereomon:


Hatravan meg harom poszt. Az elso ennek a napnak az estejerol, amikor elmentunk egy helyi hatalmas fesztivalra, a holegballon fesztivalra.
Es egy poszt amiben az utolso harom napunkat meselem el, amit a tengerparton toltottunk. Fokent semmittevessel.

Most indulunk a repuloterre, irany Yangon az orszag regi fovarosa. Itt eltoltunk 10 orat aztan pedig irany a parizsi gep.
Hetfo este jelentkezem legkozelebb.

Addig is jo olvasast.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése