2018. január 10., szerda

Vonattal a teàk földjére

ùjra kocsiba vàgtuk magunkat és Kandyból a tea ültetvények régiójàba tartottunk. Az eredeti terv az volt, hogy az egész utat vonattal teszük meg, ami körülbelül hat óràt vett volna igénybe. De tekintve, hogy màr megint (mint Azsiàban mindig) beteg lett Nicolas, és én sem voltam a topon, ezt most nem vàllaltuk be, viszont a sofôrünk màr az elejétôl fogva javasolta, hogy csak az ùt felét tegyük meg vonattal, ezàltal az élmény is megvan, de a kényelemrôl sem kell lemondanunk. Màr Kandyban próbàltunk egyébként jegyet szerezni a vonatra, az elsô osztàlyra lehet csak elôvételben venni, ekkor garantàlt helye van az embernek, sajnos ezek a helyek azonban màr hetekre elôre elkeltek.
Tehàt tudtuk, hogy nagy eséllyel végig kell àllni az utat, még egy ok tehàt, hogy a felét autóval tegyük meg, és megàlhassunk fotózni ahol csak kedvünk tartja.
De miért is olyan érdekes a vonat? Mikor erre az ùtra készültem nem talàltam olyan blogot, vagy utikönyvet ami ne említené az élményt, ami nem csak a fantasztikus tàjnak köszönhetô amin a vonat àthalad, hanem annak is ami a vonatban történik, a helyi tàrsadalom vilàgàba tekinthetünk be, persze csak akkor, ha a màsod vagy harmad osztàlyunk utazunk, jegy hiànyàban mi is így tettünk.

No de ne menjünk ennyire elôre, ugyanis mint írtam az ùt felét autóval jàrtuk meg.
Elsô àllomasunk a Blue Field Tea Factory volt, mely a Kandyból Nuwara Eliyaba vezetô ùton helyzekedik el.




Eléggé nagy turista célpont a hely, mivel a tea gyàr és ültetvény mellé nagyon szépen kiépitettek egy làtogató központot, ahol a gyàrban készült különbözô minôségû és àrù teàkat meg lehet venni szép csomagolàsban, illetve meg is lehet kóstolni. Mint ahogy késôbb làttuk a tea gyàrak nagy része nem feltétlen teszi lehetôvé a turistàk szàmàra a làtogatàst, és kóstolni sem igazàn engednek. Hàlàsak voltunk késôbb ezért a làtogatàsért.



Körülbelül 3 euróért körbevezetett minket a gyàrban egy férfi. Sajnos csak a gépeket tudtuk megnézni, mivel vasàrnap làtogattunk a helyre. Elônye mondjuk az volt, hogy tudtam fotózni, ha ugyanis gyàrtàs van nem engednek képeket készíteni.

A teàt asszonyok szedik, melyrôl majd egy màsik bejegyzésben mesélek részletesebben, hogy kik is ôk, honnan jöttek, és hogy lehet az, hogy még van valaki, aki ezt a munkàt el akarja végezni.

A teaszedés reggel 7-tôl indul és àltalàban délig tart, néha délutàn is szednek még egy pàr óràn keresztül. A napi adag 20 kg, amint elérik a 20 kg-t elvileg vége a munkànak, de ebben nem vagyok biztos. Mindenesetre 20 kg egy zsàk tea, melyet a hàtukon viselnek. Két bejegyzés mùlva làthattok errôl fotókat is.

A sok "nyers" levelet hatalmas hosszù tàlcàkra teszik. Egy ilyen adag körülbelül 1200 kg levélnek felel meg.

Ezeken a tàlcàkon szàrítjàk hatalmas ventillàtorok segítségével 12 óràn keresztül, miközben 2 órànként kézzel forgatjàk meg a leveleket.
Ennek a folyamatnak köszönhetôen a kevekej elvesztik a fele sùlyukat. Ezutàn kisebb darabokra törik a leveleket, majd àtszitàljàk, aztàn pedig 2 óràn keresztül fermentàljàk. A fermentàciós folyamatot csak a fekete teàn végzik, a zöld teàt elvileg nem fermentàljàk, helyette nagyon magas hômérsékeleten kiszàrítjàk. Ezen kívül foglalkoznak még fehér tea gyàrtàsàval is, mely a legdràgàbb fajta, melyet csak a napon szàrítanak. A fehér tea egy màsik növény, míg a fekete és a zöld ugyanaz, csak a fermentàció különbözteti meg ôket. Ezt ti tudtàtok?
A fermentàció utàn a fekete teàt 25 percen keresztül dehidratàljàk, ami azt jelenti, hogy 400 fokon szàrítjàk. Az üzemben talàlható gépek egyébként több mint 100 évesek, még a britek hoztàk ôket ide.
Majd errôl is mesélek, hogyan került ide a tea, és miért pont tea.
A szàrítàs utàn egy 13 szintes szitàn megy keresztül a tea, mely szortírozza a darabkàkat. A nagyon apró darabok sokkal erôsebbek, a szinte màr por szerû tea àllítólag nagyon keserû. Esküsznek rà, hogy ehhez tejet kell adni, hogy finom iható legyen. A nagyobb darabos tea sokkal kevésbé intenzív ízû. Ez utóbbit Pekoe-nak nevezik, míg az erôsebbet Brokent Orange Pekoe (BOP) és a még erôsebbet BOP Fanningsnak hívjàk. Màr többször làttam ezeket az elnevezéseket teàkon, most màr tudom is, hogy mirôl van szó.



Itt làthatóak a különbözô méretû teàk, fent balra a legnagyobb darabos és lent jobbra a legerôsebb.
ùgy tudom, hogy a sor legvégén levô teàt csak a helyiek tudjàk meginni, az màr tùl keserû.

A teàt a hatalmas cégek veszik meg nagy aukciókon, majd különbözô un. blendet készítenek, ami azt jelenti, hogy összekeverik a mindenhonnan érkezô teàkat. A termelés szinte teljes egésze exportra megy, illetve a helyi boltban àruljàk, ahol a fenti fotót készítettem.

Miutàn betekintést nyertünk a tea keszítésébe, a gyàrat körülvevô ültetvényen sétàltunk pàr percet, ez volt az elsô alkalom, hogy közelrôl nézhettük meg a teàt.
Hamar lecsaptak rànk a helyiek, akik aprópénzért akarnak fényképeszkedni a turistàkkal. Nagyon rànkszàlltak, de nàlunk csak nagy bankjegy volt, megígértük, hogy felvàltjuk a pénzt és visszajövünk, de utàna eltûntek, persze mi sem mozgattunk meg minden követ, hogy megtalàljuk ôket. Egy fotó azért készült a hölggyel, de làtható rajtam, hogy én annyira ezt nem akartam.




A következô megàllónk Nuwara Eliya vàrosàban volt, ahonnan a vonatunk is indult Ellàba. Elôtte azonban, a sofôrünk javaslatàra (sejtésünk szerint érdeke fûzôdött hozzà), megàlltunk egy masszàzsra. Nagyon érdekes kipróbàlni ezeket a masszàzsokat, szerencsére egyik sem ilyen "sprituàlis humbuk", sima masszàzs, ezùttal jó sok olajjal. Ami biztos, hogy elég erôs izomlàzam volt elôtte a vàdlimban még Sigiriya óta, màsnapra viszont elmùlt. A masszàzs érdekes része a végén volt, amikor is egy koporsó szerû fa szerkezetbe kellett befeküdni. Ez volt a szauna. Még ilyet sem làttam eddig. Nicolas jobban elemezte a szerkezetet, szerinte alul víz bugyogott benne. Persze erre a következtetésre akkor jutott, mikor màr én feküdtem a "koporsóban", innentôl kezdve pedig mihamarabb ki akartam jönni, belegondolvàn, hogy a fa ràcs àtszakad én meg beleesek a forró üstbe. A meleg egyébként nagyon jól esett, ugyanis Nuwara Eliya Sri Lanka egyik leghidegebb pontja, 2000 méter tengerszint feletti magassàg körül fekszik. Mikorra odaértünk 2 óra felé, egy pulcsit minimum fel kellett venni. Az utolsó képen egy képet làthattok a masszírozó nôrôl.





Nagyon zsíros hajjal és bôrrel vàgtunk neki a majd 3 óràs vonat ùtnak. A vonat egyébként nagyon pontos, és ahhoz képest amire szàmítottam nagyon modern is. Az ùt elsô szakasza a Nuwara Eliyat körülvevô teaültetvényeken vitt minket keresztül, ez volt a leglàtvànyosabb rész. De utàna sem unatkoztunk a hegyeket àtszelô vonaton.
A helyiekhez hasonlóan mi is az ajtóhoz közel foglaltunk helyet, elôször a földön, velük ellentétben, akik nagy örömmel lógtak kifelé a vonatból, vagy a lepcsôn ülve a làbukkal a levegôben élvezték a sebességet. A sofôrünk szerint a helyi legények sokszor próbàljàk elkàpràztatni a turista lànyokat és különféle akrobata mutatvànyokat végeznek, melynek többször halàleset a vége.
Az volt a vicces, hogy épp mikor ezt mesélte a sofôrünk egy helyen nagyobb dugóba kerültünk. A sofôr megtudta egy rendôrtôl, aki mellett elhajtottunk, hogy valaki kiesett reggel a vonatból és a folyóban talàltàk meg a holttestét.
A vonaton többen zenéltek a helyiek közül, sokan pedig ételt és teàt àrultak.
Itt egy pàr kép az ùtról :












A teaültetvényekrôl nem teszek fel képet, amiket ùtközben fotóztam, mivel sokkal szebbeket készítettem két nappal (azaz ma) késôbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése